Top

Nieuws

3e generatie ADO houtenspeelgoed van start.
ADO is al 3 generaties actief met het ontwerpen en bouwen van houten kindermeubels en speelgoed!

Eerste generatie 1922-1962 in Berg en Bosch onder de naam ADO       
Tweede generatie van 1962-2009 onder de naam van SWZ          
Derde generatie 2012 tot heden als ADO houtenspeelgoed.
 
ADO speelgoedwebsite is geheel actueel en constant in beweging.
De moderne ontwerpen worden afgewisseld met de nostalgische producten uit weleer en uit duurzaam hout geproduceerd,
Al deze producten vind je natuurlijk ook in de webwinkel www.wooddy.nl!!
 
Wij nodigen je dan ook van harte uit om alle kwaliteit's producten in onze webshop te bewonderen en je kunt deze direct online bestellen.
Wij wensen alle kinderen veel speelplezier met ADO houten kindermeubels en speelgoed !!
 
Met vriendelijke groeten,
wooddy.nl
 
 
ANDER NIEUWS!
 
CODA Museum  een fotocollage van de ADO  tentoonstelling (NU 29 foto's)
 
Vosselmanstraat 299
(Museumingang: hoek Vosselmanstraat/Roggestraat)
7311 CL Apeldoorn
tel.: (055) 5268400
 
Dit jaar bestaat  Schuco speelgoed, 100 jaar en dit is te zien in het Spielzeugmuseum in Neurenberg van 14-11-2012 tot 7-4-2013. Het is een kleine foto impressie daar er verder niet gefotografeerd mocht worden.

We waren onlangs in Kleve voor een paar dagen en hebben op 1 september 2012 ook Kevelaar bezocht. We kenden dit van horen zeggen, dat daar bedevaarten gehouden werden en de vele winkeltjes met kaarsen e.d. Laat nu 1 september zo'n, ik noem het maar processie, gehouden worden. Maar wij kwamen voor het plaatsje omdat er veel winkeltjes met katholieke gebruiksartiekelen verkocht worden.
 
De plaats, althans de kern is zeker de moeite waard met de basiliek, kerken en veel mooie panden. Ook vonden we in de Hauptstrasse nummer 43 een poppengalerie, welke weliswaar een kleine zaak is, maar er is veel te zien en te koop. Alle bekende merken zijn daar te koop. Een aanrader. Er is tevens een poppendokter verbonden aan deze zaak. Kleine reparaties kunnen vaak direct, grotere reparaties duren wat langer.
 
De speelgoedman van Zeist.
Op 30 augustus 2010 is de Zeister speelgoedman Henk Silvis overleden. Een markante man, in 1956 organiseerde hij het eerste van vele Sint Nicolaasfeesten, toen voor gerepatrieerde 'Indische' kinderen in de zaal van St Jozef aan de Hortensialaan te Zeist.
 
Tot 1961 heeft Henk een administratie bijgehouden van het speelgoed en dit jaar is ook een 25.000 stuk speelgoed, een kinderfiets bij een verloting weggegeven. Toen hij in 1980 bij zijn 25 jarig jubileum als speelgoedman een cheque kreeg van 5000 gulden, organiseerde hij van dat geld een groot feest in Boschlust voor Turkse en Marokkaanse kinderen uit Zeist en omstreken.
 
Hij was een veelzijdig man, een verdienstelijk schilder en origineel musicus. Hij verzamelde oud speelgoed wat hij repareerde en belangeloos weggaf aan kansarme kinderen om voor hen toch een feest te hebben en o.a. Sinterklaas.
 
Henk Silvis is 84 jaar geworden.
 
Ik kreeg bij toeval, via een maatschappelijkwerker welke belast was om Henk Silvis zijn huis en schuur leeg te halen, na zijn overlijden,twee grote dozen met kapot speelgoed en onderdelen waar niets van te maken was. Gezien mijn kennis van speelgoed en wat fantasie, heb ik op één na er weer speelgoed van kunnen maken.
 
Deze stukken komen ter nagedachtenis aan De speelgoedman in het toekomstige Zeister Museum te staan. Hieronder staan foto's van wat ik er van heb kunnen maken. 
80 jaar ADO is verschenen in het blad Seijst, een uitgave van het Zeister Historisch Genootschap uitgave 2004-4.
 


Er heerst momenteel een ware Bauhausrage, alle design dat herinnert aan deze strenge en abstracte stijl uit de jaren twintig blijft in waarde stijgen. Zo ook het Bauhausspeelgoed, dat ontroerend simpel en mooi is, maar helaas bijna onvindbaar. Al is er voor de liefhebbers een goed Nederlands alternatief.
 
 
 
Oud speelgoed wordt altijd verzameld, maar van bijvoorbeeld blikken speelgoed moeten designcollectioneurs niets weten.  Zij vallen wel voor simpel Bauhausspeelgoed. Het Bauhaus in Weimar en Dessau was begin twintigste eeuw in Duitsland het opleidingscentrum voor avantgardevormgevers die baalden van de burgerlijke sier van de art nouveau en ijverden voor een sociale architectuur en design. Ze ontwierpen heel sobere, functionele gebouwen en meubilair. 
 
Enkele ontwerpers bedachten ook simpel speelgoed, zoals Alma Siedhoff-Buscher, die onder meer een blokkenbootje maakte dat nu nog in productie is bij Naef. Bekend is ook de kleurentol van Ludwig Hirschfeld Mack, een leerling van Klee en Kandinsky., of het hoekige schaakspel van beeldhouwer Josef Hartwig, waarvan onlangs een exemplaar werd verkocht bij Christie's voor zo'n € 4000,00. Deze curiosa zijn simpel van vorm en kleur, helemaal zoals de schilderijen van Piet Mondriaan. Maar het Bauhausspeelgoed is zeldzaam en nogal waardevol.

Seiffener houtkunst !
 
Toen wij voor het eerst in Seiffen waren had ik het idee dat deze productie uit China kwamen, gezien de billike prijzen. Echter toen ik in het begin van het jaar naar de Spielwarenmesse ging en daar een man uit Seiffen trof, kon ik het toch niet laten om hem deze vraag voor te leggen. Hetvolgende gebeurt daar volgens hem. De massaonderdelen worden in China of Polen geproduceert, het lijmen,samenstellen, hand beschilderen en afwerken gebeurt in één van de zeven "Werkstatten". Puur ambachtelijk handwerk en zeer precies werk.
 
Er zijn ook zeven werkplaatsen in Seiffen die diverse onderdelen zelf maken. Tevens is in Seiffen de enige school in Duidsland welke jongens en meisjes opleid voor dit ambacht zodat de volgende generatie hier ook van kan leven.
Lees Meer

Seiffen (Erzgebergte), is een speelgoed en "kerstdorp" omdat er 47 winkels zijn die speelgoed en vooral kerstartikelen verkopen. Prachtig speelgoedmuseum en open luchtmuseum in Seiffen!
 
Tevens zaken met kerstspeelgoed en in zeven zaken kun je ook de productie zien Moet u gezien hebben. Daarnaast is de omgeving prachtig. Er zijn hotels in Seiffen en een heel mooi gelegen camping aan de rand van het dorp
Lees Meer